Συνέλευση για το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας | Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνέλευση για το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2033; Με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Καθημερινή. Αν και οι εφημερίδες δεν αναρωτιούνται, αλλά περισσότερο δρομολογούν, το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας είναι ήδη στο επίκεντρο. Με τη σκληρή εκδοχή του «πόση Ελλάδα» να συζητιέται στα διεθνή παζάρια, μίλια μακριά από τις κόκκινες γραμμές της εσωτερικής κατανάλωσης. Με τις «ποιότητες χώρας» να ξεχαρβαλώνονται ταχέως για να ρυθμιστούν ξανά πάνω σε νέες ράγες, τώρα που το εθνικό γεγονός και η κυριαρχία βαφτίστηκαν «καθυστέρηση». Με την πολιτική ζωή να λειτουργεί για να φυτεύει δίπολα κάθε λογής, ώστε να παραμένει ο λαός ήσυχος κι η κοινωνική συνείδηση διαλυμένη σε επιδόματα, pass και «δικαιώματα». Με τους νεότερους να μην ξέρουν «από πού να το πιάσουν», αν και πρόκειται για τη ζωή τους. Γι’ αυτό μιλάμε για υπαρξιακό ζήτημα.

Μπορεί λοιπόν να υπάρξει Πολιτική που να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτό; Η απάντηση δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη. Επειδή πρώτα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ζήτημα είναι όντως τέτοιας σημασίας και βάθους, ότι δεν πρόκειται δηλαδή απλά για το α΄ ή το β΄ κοινωνικό πρόβλημα. Πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικές του διαστάσεις και πεδία, κι αυτά όχι άτακτα ριγμένα στο χαρτί, μα με ιεραρχήσεις και επείγοντα. Να διαχωριστεί από λύσεις ευκολίας που είτε χειριστικά είτε αφελώς ευδοκιμούν σε περιόδους δυσφορίας, προσπαθώντας μάλιστα να κρύψουν τις βαθιές συναινέσεις του πολιτικού συστήματος. Μα χρειάζεται και σχέση με την πραγματική κίνηση: να αναλογιστεί δηλαδή κανείς ό,τι έχει συσσωρευτεί και εκφράζεται ως πείρα, διάθεση, συνείδηση, διότι αλλιώς το ζήτημα θα μένει στην πράξη απροσπέλαστο.

Για όλα αυτά θέλουμε να κουβεντιάσουμε στη συνέλευση της Κυριακής. Μια μικρή αρχή, όπου καλούμε όσοι πονάνε πραγματικά αυτό τον τόπο να μοιραστούν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

Υ.Γ.: Αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε, στείλτε μας τη γνώμη σας μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, ώστε να διαβαστεί στη συνέλευση ή να δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του Δρόμου. Γράψτε στο info@edromos.gr με θέμα «Για τη συνέλευση της Κυριακής».