Resistance Festival 2018: Θυμήσου, κοίτα τα αστέρια κι όχι τα πόδια σου

Μοιράσου το:

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Piraeus 117 Academy, στις 28-29 Σεπτεμβρίου

«Θυμήσου, κοίτα τα αστέρια και όχι τα πόδια σου», αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του Resistance Festival 2018. Πρόκειται για μια φράση του Στίβεν Χόκινγκ, του διάσημου φυσικού που έφυγε φέτος από κοντά μας. Ενός ανθρώπου που έδειξε ότι η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, το πώς τον αντιλαμβανόμαστε αλλά και πως το μυαλό μπορεί να νικήσει το σώμα, πως η θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολύ μεγάλες δυσκολίες…

Το Resistance Festival 2018, η 11η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, που διοργανώνεται από την εφημερίδα Δρόμος φέτος θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Piraeus 117 Academy.

Από πέρσι όσοι οργανώνουν και συμμετέχουν στο Resistance Festival 2018 είχαν αποφασίσει να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στο φεστιβάλ μετά από 10 χρόνια πετυχημένης παρουσίας. Το ειδικό που είχε υποσημειωθεί ήταν ο χαρακτήρας των συζητήσεων και εκδηλώσεων να πάρουν περισσότερο χαρακτήρα εργαστηρίων και διαλόγου και να μπορούσε να υπάρχει διαφοροποίηση της θεματολογίας με βάση τα ενδιαφέροντα και τους συμμετέχοντες. Με πρακτικό αποτέλεσμα να υπάρχει μια «παραγωγή» που να είναι αξιοποιήσιμη και μετά το πέρας του φεστιβάλ.

Έτσι στο Resistance Festival 2018 υπάρχουν δύο βασικές καινοτομίες: Ο χώρος όπου θα διεξαχθεί δεν θα είναι ενιαίος. Ένα μέρος του φεστιβάλ θα γίνει στην Σχολή Καλών Τεχνών, δηλαδή εργαστήρια, συζητήσεις, προβολές, λαϊκό γλέντι, και ένα μέρος του συναυλιακού προγράμματος θα γίνει στο Piraeus 117 Academy στην γύρω περιοχή. Αυτή η εξάπλωση θα δώσει την δυνατότητα να γίνει καλύτερη η θεματική των συζητήσεων και εργαστηρίων, της συνεύρεσης, το δε συναυλιακό να είναι μερικώς εξασφαλισμένο από τις καιρικές συνθήκες.

Το Resistance Festival ως θεσμός συνάντησης, συνεύρεσης και διασκέδασης, ως χώρος γνωριμίας με κινήματα και αντιστάσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο συνεχίζει την ύπαρξή του με λίγο διαφορετικό τρόπο αλλά υπηρετώντας τις ίδιες ανάγκες.

Η φετινή χρονιά, χρονιά εξελίξεων και διεργασιών, χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, βουλευτικών ευρωεκλογικών και αυτοδιοικητικών, χρονιά γεωπολιτικών αναστατώσεων και επίμαχων πολιτικών ζητημάτων θα τροφοδοτήσει συζητήσεις και εργαστήρια με ποικίλα θέματα όπως: α) Βαλκάνια δεσμοί και διαμάχες, β) Τουρκία και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αντιπαράθεση μεγάλων μπλοκ ΗΠΑ-Ρωσία και ο κίνδυνος πολέμου, γ) Που βαδίζει η Ευρώπη; δ) Εθνικό και κοινωνικό πόσο συνδέονται-πόσο χωρίζονται, ε) Αποχαιρετώντας τον Σαμίρ Αμίν και τον Ντομένικο Λοσούρντο, στ) Συλλογικό και ατομικό στην εποχή του μεταμοντέρνου, ζ) Παγκοσμιοποίηση και ενδόρρηξή της, η) Γνωρίζοντας ένα κίνημα Λευκίμμη, Βόλος κ.λπ. και θ) Για μια εναλλακτική παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ενδέχεται να διαφοροποιηθεί σοβαρά αν υπάρξουν μη αναμενόμενες συμμετοχές από ξένους καλεσμένους.

 

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Resistance Festival 2018 θα έχει και μια σειρά από συναυλίες και λαϊκά γλέντια που συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, o Στέλιος Σαλβαδόρ + Μωρά στη Φωτιά, ο Άγνωστος Χειμώνας + Dj Micro, οι Anser x Eversor, ο Βέβηλος + Dj Magnum, ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, οι Ζoro&Buzz, οι Lost Bodies, οι Κλεμμένοι Αναπτήρες και άλλοι πολλοί που θα ανακοινωθούν σύντομα. Το πρόγραμμα αναμένεται να πλαισιωθεί και με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ στην Καλών Τεχνών θα λειτουργεί μπαρ, ταβέρνα και έκθεση βιβλίων, εντύπων, αφίσας, φωτογραφίας.

INFO

Resistance Festival 2018, 28-29 Σεπτεμβρίου

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)

Piraeus 117 Academy (Πειραιώς 117)

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ έχει συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 19:00 στο Κτίριο 11δ, Ρεθύμνου 11 (Πεδίο του Άρεως)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3845870, 6974247492 (Μαρία)

e-mail: resistancefestival@gmail.com