Έκθεση Φωτογραφίας: Φως, Σκιές, Χρώματα

Και τις δύο μέρες του φεστιβάλ, στο χώρο του υπογείου, θα φιλοξενείτε έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα Αμπάριζα. Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ντόνα. Συμμετέχουν: Βαγγέλης Κουκουλογιάννης, Δέσποινα Κουτσίκου, Διονύσης Μπουρλάκος, Άρης Παπαδοκωστόπουλος, Θανάσης Παπαδοκωστόπουλος, Αντιγόνη Σάχερ, Μαρία Σολωμού και Βαρβάρα Σταμάτη.

Ομάδα Φωτογραφίας «Αμπάριζα»

Η ομάδα φωτογραφίας «Αμπάριζα» δραστηριοποιείται στο Γαλάτσι. Δημιουργήθηκε το 2015 και εδρεύει στον κοινωνικό πολιτικό πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα». Έναν χώρο που φιλοδοξεί να είναι ένα ζωντανό κύτταρο, προβάλλοντας μιαν άλλη αντίληψη για τη συμμετοχή, τη δράση, την αλληλεγγύη, την ψυχαγωγία.
Στους δύσκολους καιρούς των μνημονίων είναι ζωτική ανάγκη να αντιστεκόμαστε στα πρωτοφανή και συνεχώς εντεινόμενα φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και καταστροφής. Πρωτοβουλίες που συνδέουν ανθρώπους γύρω από κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργούν πυρήνες κοινωνικής συμμετοχής που εμπνέουν, δίνουν δημιουργικές διεξόδους ατομικά και συλλογικά.
Η φωτογραφία και γενικότερα η τέχνη μπορεί να καλλιεργηθεί σε κοινωνικούς χώρους με την ενεργή συμμετοχή, την υποστήριξη και ενθάρρυνση των χώρων αυτών και να μη διατίθεται μόνο ως εμπορικό και εμπορεύσιμο αγαθό ή ως ελιτίστικη ενασχόληση, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αποτελεί δημιουργική διέξοδο και παράδειγμα κοινωνικής αλληλέγγυας συνεργασίας.
Η «Ομάδα Φωτογραφίας Αμπάριζα» μελετά τη φωτογραφία καταρχήν στην τεχνική και καλλιτεχνική της διάσταση. Επιχειρεί επί πλέον να αντιληφθεί τη φωτογραφία ως μέσο και εργαλείο που έχει μια διαλεκτική σχέση με την κοινωνία. Η ιστορία της φωτογραφίας, οι φωτογράφοι που άφησαν τη σφραγίδα τους και όρισαν το πεδίο, η σχέση με κινήματα, με σχολές κλπ. αποτελούν αντικείμενα μελέτης από την ομάδα μας.
Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συμμετοχές, συνεργασίες και σε ό,τι θετικό προάγει τη συνέχεια και τη δημιουργικότητα της ομάδας μας.
Η αγάπη μας για τη φωτογραφία και η σχεδόν ερωτική σχέση που έχουμε ως ερασιτέχνες μαζί της, μας κάνει να συνεχίζουμε εμπλουτίζοντας χρόνο με το χρόνο την προσπάθειά μας.