Εκδήλωση: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση στα πλαίσια της «προθέρμανσης» για το Resistance Festival 2017

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» στο Κτίριο 11δ. Στην εκδήλωση μίλησαν η Άινα και ο Ίκερ, στελέχη των φοιτητικών νεολαιών της ανεξαρτησιακής αριστεράς της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων αντίστοιχα. Τη συζήτηση άνοιξε ο Ίκερ κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το πως «εφευρέθηκε» το ισπανικό έθνος, πως δηλαδή οι υπόλοιπες εθνικότητες της Ιβηρικής χερσονήσου αναγκάστηκαν να υποταχθούν στο βασίλειο της Καστίλης. Ενώ στη συνέχεια, μετά την ήττα των δημοκρατικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο και την επικράτηση του δικτάτορα Φράνκο, καταπιέστηκαν η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και οι γλώσσες όλων των εθνικοτήτων – πέρα από τις καθαρά πολιτικές διώξεις αγωνιστών – του σημερινού ισπανικού κράτους. Γαλικιανοί, Ανδαλουσιανοί, Αστουριανοί και ιδιαίτερα οι πιο «επικίνδυνοι» στο Φρανκικό καθεστώς Βάσκοι και Καταλανοί, εξαναγκάστηκαν να μιλούν ισπανικά (καστιλιανικά για την ακρίβεια) και να απολέσουν τις εθνικές τους γλώσσες. Αυτό δεν άλλαξε στην ουσία ακόμα και μετά τον θάνατο του Φράνκο, καθώς το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα συνέχισαν τις διώξεις ενάντια σε κάθε φωνή ανεξαρτησίας των καταπιεσμένων εθνών. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, θα επηρεάσει άμεσα όχι μόνο το κίνημα της πατριωτικής αριστεράς, αλλά και ολόκληρη την Χώρα των Βάσκων καθώς και τις άλλες περιοχές του ισπανικού κράτους.

«Μαζί με το αίτημα για ανεξαρτησία αυξάνεται και η επιρροή της αριστεράς»

Η Άινα από τη μεριά της μίλησε για το πως το κίνημα της ανεξαρτησιακής αριστεράς βρέθηκε από το περιθώριο – ουσιαστικά – όπου ήταν τη δεκαετία του 1990, στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και σήμερα αποτελεί ρυθμιστή της κατάστασης στην Καταλονία. Ιδιαίτερα η Λίστα Λαϊκής Ενότητας (CUP), αλλά και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο καταλανικό κοινοβούλιο, έδωσαν και δίνουν μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Ενδιαφέρουσα ήταν η συγκρότηση της Λίστας Λαϊκής Ενότητας, αφού μέσα από διαβουλεύσεις σε πόλεις και χωριά της Καταλονίας, κατόρθωσαν αρχικά μέσα από την παρέμβασή τους στις εκλογές σε δήμους και κοινότητες, να παίζουν σήμερα ρόλο ρυθμιστή για τον συνασπισμό της πλειοψηφίας του καταλανικού κοινοβουλίου (ένας συνασπισμός αριστερών και φιλελεύθερων γύρω από το αίτημα της ανεξαρτησίας).

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-60% και το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει 60-70%. Αυτά τα καθόλου ενθαρρυντικά μηνύματα για την ισπανική κυβέρνηση, την εξαναγκάζουν σε αλλαγή στρατηγικής από τη θέση για αποχή από το δημοψήφισμα. Με την Άινα να κάνει λόγο ακόμα και για απειλή στρατιωτικής παρέμβασης από την πλευρά της Μαδρίτης. Τέλος, κλείνοντας, είπε ότι το κίνημα της ανεξαρτησιακής αριστεράς είναι απολύτως έτοιμο για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση νίκης του «ναι» μέσα σε 48 ώρες θα γίνει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και θα ακολουθήσουν έξι μήνες διαβουλεύσεων των Καταλανών για το νέο σύνταγμα, ενώ υπάρχει σχετική μέριμνα για ένα μεταβατικό καθεστώς κρατικών δομών. Όλα αυτά, βέβαια, αν η Μαδρίτη δεν παρέμβει με… άλλους τρόπους είτε στο δημοψήφισμα, είτε την επόμενη μέρα, ενδεχόμενο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο…