Resistance Festival 2017: Διώξ’ τα σκοτάδια σου, και κοίτα ψηλά…

Στην Σχολή Καλών Τεχνών, στις 29-30 Σεπτεμβρίου

Με σύνθημα τον στίχο του Θάνου Ανεστόπουλου «Διώξ’ τα σκοτάδια σου, και κοίτα ψηλά», θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στην Σχολή Καλών Τεχνών, η 10η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων, το Resistance Festival 2017 που διοργανώνεται από την εφημερίδα Δρόμος.

Το φετινό φεστιβάλ είναι η δέκατη διοργάνωση. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από όσους έχουν παρακολουθήσει ή συμμετάσχει στο φεστιβάλ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρόνο το Resistance Festival προσπαθούσε και σε μεγάλο ποσοστό τα κατάφερνε να μην είναι μία από τα ίδια. Οι πολιτικές εκδηλώσεις του, οι διεθνείς συμμετοχές και το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα (όλα μπορείτε να τα δείτε και να τα θυμηθείτε σε αυτές τις σελίδες) μαρτυρούν ότι το πετύχαμε.

INFO

Resistance Festival 29-30 Σεπτεμβρίου

Σχολή Καλών Τεχνών – Πειραιώς 256

Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ έχει συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 7:00 μ.μ. στο Κτίριο 11δ, Ρεθύμνου 11 (Πεδίο του Άρεως)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3845870
Email: resistancefestival@gmail.com

Πρόσβαση στο φεστιβάλ: Σταθμός ηλεκτρικού Καλλιθέα, Λεωφορεία (στάση Υφαντήρια): 049, 914.

Αυτή την χρονιά το βάρος πέφτει στα μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που ανοίχτηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διεθνές και ελλαδικό επίπεδο και προσπαθήσαμε να τα αναλύσουμε και μέσα από τις σελίδες του Δρόμου. Πρώτα από όλα το ζήτημα της Ευρώπης, η οποία «ταρακουνήθηκε» πολιτικά ουκ ολίγες φορές και ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω αυτής της αναταραχής. Η εμφάνιση του «λαϊκισμού» στις διάφορες εκφάνσεις του αναταράσσει με τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μεγαπαίκτες καλούνται να πάρουν θέση και να επιλέξουν στρατόπεδο ανάμεσα στην επιλογή «εθνικής αναδίπλωσης» και της παγκοσμιοποίησης. Το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, όπως λεπτές είναι και οι γραμμές πολλές φορές που διαχωρίζουν μεταξύ τους αυτούς τους δύο εν δυνάμει παγκόσμιους πόλους. Όπως επίσης παραμένει εν πολλοίς σε αναμονή μία ακόμη επιλογή, ενός πόλου που θα είναι με την μεριά των λαών, που θα είναι στην ουσία αντιπαραθετικός στους άλλους δύο, οι οποίοι αμφότεροι εκφράζουν το παλιό, και θα αναδεικνύει ένα διαφορετικό αύριο, έναν κόσμο «στα μέτρα των ανθρώπων».

Δεν θα μπορούσε να λείπει και μία αναγκαία θεματολογία που αφορά με πιο συγκεκριμένο τρόπο την ελληνική κατάσταση. Μετά από δύο χρόνια σιωπής, ουσιαστικά, της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζεται να αναλύσουμε το τι έγινε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε πραγματικές απαντήσεις. Απαντήσεις που δεν χωρούν τις ευκολίες του παρελθόντος. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μία νέα φάση για την χώρα μας και τον λαό.

Το τέταρτο θέμα αφορά τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται μέσα από την τέχνη. Αφού ο πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί κομμάτι όχι μονάχα των αντιστάσεων που ξεδιπλώνονται ανά τον κόσμο, αλλά ακόμα και της ανασυγκρότησης της κοινωνίας. Στην προσπάθεια «να διώξουμε τα σκοτάδια μας» και να κοιτάξουμε πέρα από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλο Φορμέντι.

Οι καλεσμένοι

Πέρα από τις διεθνείς αποστολές από κόμματα και κινήματα που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ μας από την Αργεντινή ως τη Νορβηγία και από την Χώρα των Βάσκων ως την Υεμένη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλο Φορμέντι και η Αμερικανικής καταγωγής ακαδημαϊκός, μαρξίστρια και συγγραφέας Έλενα Σίαν. Επίσης ο Κάρλος Λατούφ σκιτσογράφος από την Βραζιλία, γνωστός για τα δεκάδες σκίτσα του για την υποστήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και όχι μόνο. Τέλος, θα συμμετέχει και η ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο Ντέμπορα Σαντάνα.